Pontos idő, Névnap

Europe, Budapest
2024. június 20. csütörtök
Rafael, Dina, Polett
A Nap kel 04:49-kor,
nyugszik 20:55-kor.

Holnap
Alajos, Leila, Alojzia
napja lesz.

Legutóbbi képek


 
 

Vármegyei kadétversenyt szerveztünk

„A katona nem azért van, hogy szúrjon, hanem hogy senki ne szúrhasson!” /Fekete István/
Iskolánk és a MH vitéz Vattay Antal 2. Területvédelmi Ezred 5. Területvédelmi Zászlóaljjal közös szervezésben, 2024. június 05-én vármegyei kadét versenyt rendezett.

A verseny célja: A kadétprogramban részt vevő diákok honvédelmi ismereteinek bővítése, a meglévő tudásukat és képességeiket bemutató bajtársias hangulatú versenyzési lehetőség biztosítása. A hazafias és honvédelmi nevelés élményközpontú támogatása.

Célcsoport: Szabolcs-Szatmár Bereg Vármegye Honvéd Kadét Programban részt vevő iskoláinak 9-12. évfolyamos diákjai. A csapatokat 5 fő alkotta, amelyből legalább egy főnek leánynak kellett lennie.
A versenyre 11 csapat nevezett, de csak 10 csapat jelent meg a verseny napján.
A versenyfeladatok a Honvédelmi Alapismeretek tankönyv tananyagelemei alapján lettek összeállítva.

A kadétok az alábbi versenyszámokban mérték össze tudásukat:
Alaki ismeretek: sorakozó, igazodás, ütemezett fordulatok, alaki ismeretekhez kapcsolódó elméleti teszt.
Túlélési ismeretek: víznyerési, tűzgyújtási és menedéképítési gyakorlat, túléléshez kapcsolódó elméleti teszt.
Lőelmélet: Légpuskalövészet (nyílt irányzékú légpuska lövészet 10 méterre elhelyezett légpisztoly-lőlapra), lőelméleti teszt.
Egészségügyi ismeretek: A tankönyvben leírt egészségügyi ellátás gyakorlati végre-hajtása, az alapismeretekhez tartozó teszt kitöltése.
Térkép és tereptani ismeretek: Álláspont meghatározás, terep és tereptárgyak felismerése a térképen - gyakorlati feladat, tereptani teszt kitöltése.
Akadálypálya I.: 1800 m-es erdei pályán harctéri feladatok teljesítése (kézigránát dobás célba, kúszó alagút, felülés ferdepadon, függeszkedéssel és támaszkodással le-küzdhető akadályok).
Akadálypálya II.: 80 m-es katonai akadálypálya leküzdése, majd honvédelmi totó ki-töltése.

A verseny végeredménye:
Iskolánk tanulói szerezték meg az első helyezést.
Második helyen a NYSZC Tiszavasvári Szakképző Iskola és Kollégium kadétjai végeztek.
Harmadik lett a Dankó Pista Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium, Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium - Katica Bölcsőde.

A versenyt kísérő rendezvények tették színesebbé. A Honvédelmi Toborzóiroda biztosította a lézer és VR harci cselekmények kipróbálásának lehetőségét. A rendőrség és a katasztrófavédelem a járőr illetve szerkocsi bemutatásával segítette a rendezvényt.
Az Esély Európába Alapítvány és helyi vállalkozók támogatásának köszönhetően reggelit és ebédet tudtunk biztosítani minden résztvevő számára. Ezen felül a versenyzőknek csokoládét és ásványvizet is biztosítottunk a kalóriautánpótlás céljára.