Pontos idő, Névnap

Europe, Budapest
2024. június 21. péntek
Alajos, Leila, Alojzia
A Nap kel 04:50-kor,
nyugszik 20:55-kor.

Holnap
Paulina
napja lesz.

Legutóbbi képek


 
 

KEOP energiahatékonyság

BEFEJEZŐDÖTT A FŰTÉSI SZEZON ELEJÉRE A BAKTALÓRÁNTHÁZI MEZŐGAZDASÁGI SZAKKÉPZŐ ISKOLA ENERGIAHATÉKONY FELÚJÍTÁSA

 

Lezárult Baktalórántházán a Vay Ádám Gimnázium, Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium energetikai korszerűsítése. A Környezet és Energia Operatív Program támogatásával megvalósult zöld beruházás során az épületek új hőszigetelést és modern nyílászárókat kaptak. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei projekt eredményeképp csökkent az épületek hővesztesége, és ezáltal a fűtéshez szükséges energiahordozók mennyisége és költsége, így a beruházás hozzájárul a globális klímavédelmi célokhoz. A modernizált épületek várható élettartama is növekszik és a bent tartózkodók komfortérzete is javul.

 

A napokban fejeződött be az ENSZ égisze alatt a párizsi klímakonferencia. A világ vezetői elkötelezték magukat a globális üvegházgáz kibocsátás csökkentés mellett. Az Európai Unió már évek óta kötelező üvegházgáz kibocsátás csökkentési célokat ír elő hazánknak. A hazai szén-dioxid kibocsátásokért elsősorban az energiafelhasználás felel. Hazánkban az energia hatékonysági szempontból elavult épületek nagy száma miatt ezen épületek energia hatékony felújításával jelentős szén-dioxid kibocsátást előzhetünk meg. Az energiahasználat megelőzésével ráadásul az épületek fűtési költsége is jelentősen csökken.

 

Sok hazai tanintézmény épülete sajnos elavult, jelentős a hőveszteségük, így energia-pazarlóak. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Baktalórántházán található Vay Ádám Gimnázium, Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium több épületének energiahatékonysága, szigetelése sem felelt meg a mai elvárásoknak. Így jelentősen több energiahordozó felhasználás szükséges az épületek kifűtéséhez. A többlet energiahordozók plusz terhelést jelentettek a klímánknak és felesleges kiadást is jelent az iskolának. A 2015 őszén a Környezet és Energia Operatív Program támogatásával megvalósult beruházás során az intézmény öt épületét modernizálták. A felújítás során az iskola és kollégium több épületére külső, és padlásfödémre épített hőszigetelés került, valamint az épületek új, korszerű, jó hőszigetelésű nyílászárókat kaptak, biztosítva ezzel az épületek hosszú távú fenntarthatóságát.

 

Az épületek hőveszteségének csökkentésével a fűtéshez szükséges felhasznált energiahordozó mennyisége csökken, mely révén csökkennek a szennyezés kibocsátások és nem mellesleg az iskola fűtésre fordított kiadásai. A megtakarított energiahordozó mennyisége éves szinten várhatóan 1644 GJ. Az épületek hőigényét megújuló pelletfűtés látja el, így üvegházgáz kibocsátás csökkentés nem számítható, ám az energiatermelés csökkentésével a térség károsanyag-kibocsátása csökken.

 

A baktalórántházai környezetvédelmi fejlesztés a KEOP-5.7.0/15 - Középületek kiemelt jelentőségű épületenergetikai fejlesztése- konstrukció támogatásával valósult meg. A projekt teljes költsége 147.59 millió forint, melyből 134.77 millió forint számolható el, a támogatás mértéke az elszámolható költségek 100 százaléka. A zöldberuházás olyan növekvő komfortérzetű épületet eredményez, melynek fűtési költsége jelentősen csökken. A projekt célja, hogy az iskola dolgozóinak és tanulóinak is növekedjen a környezettudatossága, az energiahatékonysággal kapcsolatos ismeretei, ugyanis maguk is megtapasztalják, hogyan működik egy energiatakarékossági, üvegházgáz-kibocsátás csökkentési beruházás a gyakorlatban.

 

Kedvezményezett neve: Vay Ádám Gimnázium, Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium

Projekt címe: A baktalórántházai Vay Ádám Gimnázium, Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium energetikai korszerűsítése
Projekt azonosító: KEOP-5.7.0/15-2015-0130
Kivitelezés: 2015.09.23. – 2015.12.15.
       
ENERGIAHATÉKONYSÁGI BERUHÁZÁS BAKTALÓRÁNTHÁZÁN – FELÚJÍTJÁK A MEZŐGAZDASÁGI SZAKKÉPZŐ ISKOLÁT 134,77 MILLIÓ FORINT VISSZA NEM TÉRÍTENDŐ EURÓPAI UNIÓS TÁMOGATÁSBÓL

 

Megkezdődött a Széchenyi 2020 program keretében a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Baktalórántházán a Vay Ádám Gimnázium, Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium energetikai korszerűsítése. A zöld beruházás során az épületek új hőszigetelést és modern nyílászárókat kapnak. A felújítás eredményeképpcsökken az épületek hővesztesége, és ezáltal a fűtéshez szükséges energiahordozók mennyisége és költsége. A modernizált épületek várható élettartama is növekszik és a bent tartózkodók komfortérzete is nő.
 
Hazánk számára uniós kötelezettségvállalás az üvegházgáz kibocsátásunk csökkentése. A legtöbb energiát az épületekben használjuk el és sajnos hazánkban igen jelentős a régi épületekben a hőveszteség. Az épületek energiahatékonyság-növelésével, azaz az energiahasználat megelőzésével nem csak környezetvédelmi célokat teljesítünk, de jelentősen csökkentjük az épületek fenntartási költségeit is.
 

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Baktalórántházán található Vay Ádám Gimnázium, Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium. A projektben érintett épületek jelenlegi energiahatékonysága, szigetelése nem megfelelő. A fűtésre nem hatékonyan felhasznált energiahordozók plusz terhelést jelentenek környezetvédelmi és gazdasági szempontból is. A 2015 őszén megvalósuló beruházás során öt épületét fogja felújítani az intézmény. Az épületek hőveszteségének csökkentésével a fűtéshez szükséges felhasznált energiahordozó mennyisége csökken, mely révén csökkennek a szennyezés kibocsátások és nem mellesleg az iskola fűtésre fordított kiadásai.

 
A felújítás részeként az iskola és kollégium több épületére külső, és padlásfödémre épített hőszigetelés kerül, valamint az épületek új, korszerű, jó hőszigetelésű nyílászárókat kapnak, biztosítva ezzel az épületek hosszú távú fenntarthatóságát. A fejlesztés eredményeként olyan növekvő komfortérzetű épületeket kapunk, melyek fenntartási költségei szignifikánsan csökkennek. A projekt megvalósításának célja a dolgozók és tanulók környezettudatosságának növelése is, azáltal, hogy felhívja és a gyakorlatban számukra is bemutatja az energiatakarékosság és az üvegházhatású gáz kibocsátás csökkentés gyakorlati megvalósítását.
 
Az energiahatékonyság növelés révén megtakarított energiahordozó mennyisége éves szinten várhatóan 1644 GJ. Az épületek hőigényét megújuló pelletfűtés látja el, így üvegházgáz kibocsátás csökkentés nem számítható, ám az energiatermelés csökkentésével a térség károsanyag-kibocsátása is csökken.
 
Az energiahatékonyság növelő beruházás a KEOP-5.7.0/15 - Középületek kiemelt jelentőségű épületenergetikai fejlesztése- konstrukció támogatásával valósul meg. A projekt teljes költsége 147.59 millió forint, melyből 134.77 millió forint elszámolható, a támogatás mértéke az elszámolható költségek 100 százaléka.

 

EASZC


INGYENES SZAKMAI KÉPZÉSEK!!!
 

IGÉNYFELMÉRÉS 

 
 

Nemzeti Tehetség Program