Pontos idő, Névnap

Europe, Budapest
2024. július 25. csütörtök
Kristóf, Jakab, Zsaklin
A Nap kel 05:18-kor,
nyugszik 20:36-kor.

Holnap
Anna, Anikó
napja lesz.

Legutóbbi képek


 
 

Erdei iskola a Hortobágyon

15 tanulónk kapott lehetőséget egy három napos hortobágyi kirándulásra egy kísérő tanár vezetésével, amelynek programjait a TÁMOP-3.1.4. C -14-2015-0193 EMIR azonosítószámú projektből finanszíroztuk. Szeptember 18-án pénteken reggel indultunk, és kb. 1,5 óra utazás után megérkeztünk a szálláshelyünkre a Fecskeház Erdei Iskolába. Ahogy a táskáinkat leraktuk, máris kezdődtek a programjaink.


Elsőként a Hortobágy – halastó élővilágába kaptunk betekintést, ahová kisvasúttal jutottunk el. Már a vonatról több madárfajt megfigyelhettünk, és a tórendszer mocsaras részén vízi bivalyokkal is találkoztunk.  A végállomáshoz érve a tanösvényről szakvezető segítségével távcsővel folytattuk a madarak és a táj megfigyelését.
A madárles után megebédeltünk, majd a Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpontban megismerkedtünk a hortobágyi puszta kialakulásával, történetével, a területen élő állatokkal. Innen az utunk a Pásztormúzeumba vezetett. Túravezetőnk részletes tájékoztatót adott a pásztorok életéről, majd elvezetett egy kézműves kiállításra is, ahol korabeli mesterek termékeit láthattuk. Délutáni programunkat a Csárdakiállítás megtekintésével zártuk.
A szállásra való visszatérés előtt a kilenclyukú híd közelében lévő vásárterületet jártuk be, ahol emléktárgyakat vásárolhattunk.
Aznap a vacsorát követően még egy csillagászati bemutatón is részt vettünk, ahol megnéztük a látványos Szaturnusz bolygót a gyűrűjével.
Az első nap után izgatottan vártuk a második nap programjait, amikben szintén nem csalódtunk. Délelőtt motorcsónaktúrán vettünk részt a Hortobágy folyón, melynek keretében megismertük a part menti és vízi növény és állatvilágot, valamint halászati kiseszköz-bemutatóban is részesültünk. Ezt követően meglátogattuk a vadasparkot, ahol a területről a civilizáció miatt kiszorított, illetve a jelenleg is vadon élő állatokat láttunk. Ezek közül találkoztunk farkassal, rókával, sakállal, őstulokkal, vadlóval, vadszamárral, vadmacskával, keselyűvel, rétisassal, pelikánnal, kócsaggal és sok más állatfajjal. A vadasparki kitérő után az Erdei Iskolában megebédeltünk, majd délután szabad program következett. Este szalonnasütéssel és kellemes beszélgetéssel zárult a napunk.
Vasárnap még egy szekértúrán voltunk, aminek keretében megnéztük a régi magyar haszonállatokat és egy csikósbemutatót is. Ebéd után megérkezett a buszunk és sok új élménnyel telve elindultunk haza Baktalórántházára.

 

EASZC


INGYENES SZAKMAI KÉPZÉSEK!!!
 

IGÉNYFELMÉRÉS 

 
 

Nemzeti Tehetség Program