Pontos idő, Névnap

Europe, Budapest
2024. július 25. csütörtök
Kristóf, Jakab, Zsaklin
A Nap kel 05:18-kor,
nyugszik 20:36-kor.

Holnap
Anna, Anikó
napja lesz.

Legutóbbi képek


 
 

Kolis-Határtalanul - „Újrahasznosítjuk!”

Végre eljött a nap. Hetek óta készültünk már a felvidéki Szepsi Szakközépiskola tanulóinak érkezésére a határtalanul program keretében.

A délelőtt folyamán elsétáltunk a baktalórántházai nagyerdőbe, ahol megtisztítottuk a környezetet és a projektünkhöz szükséges műanyag palackokat gyűjtöttünk még. A partner intézmény diákjai a megérkezésük után elfoglalták szálláshelyüket majd bemutattuk intézményünket és megtekintettük városunk nevezetességeit. Következő nap reggel utunk a nyíregyházi Tuzson János botanikus kertbe vezetett, ahol megtekinthettünk a különböző érdekes növényeket, virágokat, megismerhettük gyakori előfordulási helyüket, tulajdonságaikat. Ezután a nyíregyházi Sóstóhoz látogattunk el, megcsodálhattuk gyönyörű környezetét. Sajnos az időjárás nem kedvezett számunkra, ugyanis hirtelen vihar kerekedett fel. A nap további részében a PET palackok tisztításával, vágásával és összeillesztésével foglalkoztunk.

A közös munkának köszönhetően, a diáktársainkkal való ismerkedés is könnyebben ment, erős kötelék alakult ki a két iskola diákjai között. A szerdai napon folytattuk az előző nap tevékenységét, kisebb csoportokban dolgoztunk tovább, minden egyes társaság csak egy munkafolyamatot végzett a gyorsabb végrehajtás érdekében. Váltásban tevékenykedtünk, minden egyes szorgalmasan eltöltött órát, egy nyugodt szünet követett. Ennek köszönhetően további alkalmunk nyílt a vendégeket megismerni. A nap végére egy mindkét csoport által kedvelt tevékenységet folytattunk, közösen futballoztunk intézményünk labdarúgópályáján, majd ezt követően ellátogattunk a Dégenfeld Kastélymúzeumba. A visszavezető úton egy közös fagylaltozásra is jutott idő, a meleg nyárias estén.

A csütörtöki nap elég tartalmasnak mondható, mivel hasznos termékünk további építése után, megmutattuk vendégeinknek szeretett megyénk Szatmár-beregi régiójának legfőbb látványosságait. Többek között meglátogattuk a Túristvándi vízimalmot, amely a mi részünkre beindításra is került, így működés közben is megcsodálhattuk. Ezek után a Szatmárcsekei csónakfejfás temetőt tekintettük meg, ahol elhelyeztük vendégeinkkel a koszorút Kölcsey Ferenc síremlékén és elénekeltük közösen a Himnuszt.

A továbbiakban meglátogattuk Móricz Zsigmond szülőházát Tiszacsécsén, ahol egy kedves idős néni röviden ismertette velünk a költő életét. Megfáradva, de érdekes tapasztalatokkal tértünk vissza a szálláshelyünkre. Csütörtökön este közös programokat szerveztünk egymás között. Lehetőségünk volt ugyanis pingpongozni valamint kártyajátékozni, akár csak az előző estéken. Pénteken sajnos véget ért az 5 napos program. Mielőtt elbúcsúztunk volna egymástól, befejeztük a végső simításokat a projektépületünkön, majd növényeket ültettünk a palackcserepekbe és ezeket elhelyeztük az építménybe, melyre felkerült a határtalanul logó is. Egy közös kép készítése után búcsút vettünk újonnan szerzett barátainktól. Nagy izgalommal várjuk a Felvidéki találkozást.

 

Jármos Csaba
11/E osztályos tanuló


                                                                                                           

EASZC


INGYENES SZAKMAI KÉPZÉSEK!!!
 

IGÉNYFELMÉRÉS 

 
 

Nemzeti Tehetség Program