Pontos idő, Névnap

Europe, Budapest
2024. július 25. csütörtök
Kristóf, Jakab, Zsaklin
A Nap kel 05:18-kor,
nyugszik 20:36-kor.

Holnap
Anna, Anikó
napja lesz.

Legutóbbi képek


 
 

Határtalanul! - Nyelv – Közösség – Identitás Irodalmi barangolás Erdélyben

A Határtalanul! program keretében 2017. október 2. és 5. között iskolánkból  ellátogathatott a 12.F, 11.B, 12.E és 11.E osztályból 35 fő diák  3 tanár (Ember Erzsébet, Krisztián Tiborné, Szabó Béla) kíséretében az Erdélyben lévő testvériskolánkba, a gyergyószentmiklósi Batthyány Ignác Technikai Kollégiumba. Az erdélyi diákok viszontlátogatására október 16-a és 19-e között került sor.


A program keretében erdélyi származású írók, költők emlékhelyeit kerestük föl, ahol az alkotók életrajzi elemeinek és pályaképének fölidézése mellett egy-egy vers, illetve prózarészlet előadásával is tisztelegtünk az alkotók emléke előtt. Utazásunk során fölkerestük Ady Endre szülőházát Érmindszenten, ellátogattunk Farkaslakára Tamási Áron szülőházához, megtekintettük Parajdon az Áprily Lajos emlékházat, fölkerestük Kolozsváron a Házsongárdi temetőben Reményik Sándor és Dsida Jenő síremlékét. Székelyudvarhelyen koszorút helyeztünk el többek között Kós Károly és Nyírő József szobránál.
Magyarországon megkoszorúztuk Szatmárcsekén a sződemeteri születésű Kölcsey Ferenc emlékművét, ellátogattunk a debreceni Református Kollégiumba, ahol számos erdélyi gyökerekkel rendelkező irodalmi alkotó tanult.
A tanulók előadásaiból, valamint az előzetesen gyűjtött irodalmi anyagokból a két iskola diákjai egy irodalmi albumot készítettek.
Az Arany emlékév kapcsán különös hangsúlyt fektettünk Arany János életművére, amelyből az erdélyi diákokkal közösen egy „Arany emléksarkot” alakítottunk ki a Naményi úti iskolarész G/3-as tantermében. Utunk során természetesen Arany János nagyszalontai szülőházánál is tiszteletünket tettük. A magyarországi utazás során pedig Arany János nyomában egy kellemes Margit-szigeti séta keretében az Őszikéket ihlető varázslatos hangulatnak lehettünk mi is egy kis időre részesei.
Az erdélyi utazásunk során a Gyilkos-tó, a Békási-szoros, a Medve-tó, a Tordai-hasadék gyönyörű panorámája, valamint a tordai sóbánya nyújtott felejthetetlen élményt. Itthon pedig a Parlament, a Mátyás-templom, a Hősök terén álló millenniumi emlékmű, a debreceni Református Nagytemplom valamint a Túristvándiban lévő vízimalom gazdagította az élményeket.
A program lehetőséget biztosított arra is, hogy mindkét iskola udvarán tereprendezést, parkosítást végezzünk. Így járulhattunk hozzá mi is, hogy a Naményi úti G épület előtt álló terület gyönyörű évelő növényekkel gazdagodhatott.
Az együtt töltött napok, a közös munka során barátságok szövődtek a két iskola diákjai között, amelyek remélhetőleg a jövőben is megmaradnak és mélyülnek .
 

Krisztián Tiborné
 

 

 

 
 
 

EASZC


INGYENES SZAKMAI KÉPZÉSEK!!!
 

IGÉNYFELMÉRÉS 

 
 

Nemzeti Tehetség Program