Pontos idő, Névnap

Europe, Budapest
2024. június 21. péntek
Alajos, Leila, Alojzia
A Nap kel 04:50-kor,
nyugszik 20:55-kor.

Holnap
Paulina
napja lesz.

Legutóbbi képek

Cikkek

AJKP – Nyelvi hét 2023. 09. 25. – 09. 29.

2023. 09. 25. és 09. 29. között került sor az AJKP keretein belül az első nyelvi hét megrendezésére Szabolcsveresmarton, a Bucka – Lak erdei iskolában. A Bucka – Lak egy varázslatos helyszín a természetben, egy hangulatos erdő és magával ragadó tó közvetlen közelében megújuló energia felhasználásával.

 
A programunk hétfőn vette kezdetét 20 diákkal. Megérkezésünk után megismerkedtünk a helyszínnel, és mindenki elfoglalta a szállását. Délelőtt órai keretek között zajlott a nyelvi oktatás játékos formában, két csoportban.

Első nap az utazás, szállás témaköréhez kapcsolódó kifejezéseket ismerték meg a diákok, melyet szópár keresővel és memóriajátékokkal mélyítettek el, majd a délután folyamán ezeket a szavakat a gyakorlatban is alkalmazták. Délután részt vettek egy Surviver tréningen, ahol túlélő praktikákat ismerhettek meg, majd a gyakorlatban tüzet csiholtak, íjászkodtak és légpuskával lőttek. Este a vacsora után kellemesen elfáradva tértek nyugovóra diákjaink.

 
A második napon a sport, szabadidő és filmek témakörében mélyíttették el idegen nyelvi tudásukat nyomtatott szótár használatával. Majd az interneten híres sportolókat és az általuk elért rekordokat kutatták fel.
Ebéd után szituációs feladatok gyakorlása következett, mint például sporttevékenységek és programok szervezése, kérdezés és válaszadás gyakorlása. Ennek a napnak a fő célja a folyamatos szókincsbővítés volt. Délután elmentünk Sátoraljaújhelyre a Zemplén Kalandparkba bobozni, ahonnan élményekkel telve tértünk vissza a szálláshelyre.
 

 
A harmadik napon a már jól megszokott módon először a tanulásé volt a főszerep, ahol a téma az ember és a természet kapcsolata volt. A diákoknak jellemezniük kellett egy Magyarországon őshonos állat és növényfajt. Nyomtatott szótár segítségével gyűjtöttek a helyi vízivilággal kapcsolatos szavakat, kifejezéseket. Összegyűjtötték, hogy ők maguk mit tesznek a környezet védelme érdekében, és fogalmazást írtak egy választott megújuló energiaforrásról csoportmunkában.
Ebéd után egy hangulatos hajókiránduláson vettünk részt a gyönyörű Rétközi – tavon. Ezt követően a lézerharc játék következett, ahol először mindenki egymás ellen harcolt, majd csapatok küzdöttek meg egymással az „életben maradásért”.
 

 
A negyedik napon a városi élet, épületek, üzletek, vásárlás témakörében tanultak meg diákjaink új szavakat, kifejezéseket. Szóláncokat alkottak a téma kifejezéseivel, szavaival. Ezután bemutatták saját illetve családjuk bevásárlási szokásait, majd megadott szempontok alapján vásárlási szituációkat adtak elő. Végezetül Kisvárda térképének egy részletén gyakorolták az útbaigazítással kapcsolatos kifejezéseket, mondatszerkezeteket.
Délután a városnézés után a Várdaplex moziban megtekintettük a Feláldozhatók című film negyedik részét.

 
A nyelvi hét utolsó napján, pénteken közösen megbeszéltük az egész héten történt eseményeket, élménybeszámolót készítettek a gyerekek a napi történésekről, programokról. A közös élmények megbeszélése után mindenki összepakolta a dolgait és kijelentkeztünk az addig számunkra szállást biztosító Bucka – Lakból. 

 

A program zárásaként hazautazás előtt egy finom ebédet fogyasztottunk el Kisvárdán a Madison étteremben. Megérkezve Baktalórántházára mindenki a jól megszokott buszjáratával hazautazott, elfáradva, de élményekkel gazdagon.
 
Tóth Beáta
támogató oktató


 

Legyél te is AGRÁRDIÁK!

Webmail, Kréta belépés